BejelentésNagy Viktor
Szeretek adni. (Reiki, Aktív Szellemgyógyászat, Pszi-sebészet, Aroló Tifar, Lágy Csontkovácsolás)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

Otthonunk környezetbaráttá tétele okos megoldásokkal, hozzájárulhat a környezetszennyezés csökkentéséhez.

 

Földünk, környezetünk védelme, megóvása napjainkban igen fontos hangsúllyal bír. Ehhez szeretnék én is hozzájárulni egy-két tippel, tanáccsal. Véleményem szerint, ha kicsiben kezdjük, már tettünk egy nagy lépést az egész felé. Ezeket a tippeket nem én találtam ki (hanem egy 4 gyermekes családanya), de érdemesnek tartom feltenni mivel Földünk, környezetünk megóvása nekem is fontos.

 

Mosószer készítés

Amire szükségünk lesz:

Hozzávalók 1 dupla adaghoz: 1 Vanish szappan, 2 pohár mosószóda, 1-1,5 pohár borax, 14 liter víz

Lelőhelyek: Mosószappan minden élelmiszerboltban kapható. Borax port patikákban lehet vásárolni, azonban jóval olcsóbb a “zöld” boltokban. A mosószódát szintén ökoboltokban lehet és érdemes megvenni. Utóbbinak kilója mindössze 300 Ft, az előbbi pedig 800 Ft/kg (Patikákban ennek kétszerese is lehet!).

Az Ökoszolgálat Alapítvány

Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt, érdemes szétnézni. (Érdeklődni is lehet a 06-80-269-446 ingyenes telefonszámon)

Eszközök: régi, hasonló célokra kiszuperált lábas, habverő és reszelő, egy nagy fazék vizet forralni

Tegyünk fel a régi lábasunkban 2 l vizet forrni, és a nagy fazékban a maradék vizet is. (én 2 részletben szoktam felforralni a vizet, mert nincs 12 literes fazekam.)

Amíg ezek felforrnak, reszeljük le a szappant. És célszerű az ablakot is megnyitni egy kicsit, mert erőteljes mosószappan illat lesz.

A forrásban lévő vízbe, kisebb adagokban szórjuk bele a lereszelt szappant. A következő adagot mindig akkor adjuk hozzá, amikor az előző feloldódott.

Zárjuk el alatta a lángot és óvatosan adagoljuk bele a mosószódát és a boraxot.

(1 pohár nagyjából 200ml-t jelent.)

Ha jól elkevertük, öntsük bele a vödörbe, amiben a mosószert fogjuk tárolni. (Ekkor már célszerű a tárolás helyére tenni a vödröt, mert a vízzel felöntve igen nehéz lesz, nem biztos, hogy telerakva átemelhető.)

Mostanra már felforrt a maradék víz (egy része) is, öntsük hozzá, és keverjük jól össze.

Hűlés közben kevergessük meg időnként.

Én a 7 kg-os mosáshoz egy kb.200ml-es adagot teszek belőle, és szép tisztára mos. A foltkezeléstől persze ez sem mentesít, de ér annyit, mint a drága mosóporok. És amiért különösen szeretem, mert nemhogy nem fakítja a ruhákat, hanem élénkíti a színeket. És a fehérek is fehérek maradnak. Azonkívül vízlágyítót sem kell hozzá adagolni, mert önmagában tartalmazza azt is.

Arról a nagyszerű érzésről meg már ne is beszéljek, hogy a saját készítésű mosószerrel képes vagyok tisztábban tartani a ruhákat, mint a drága boltival!

Univerzális tisztítószer

Tényleg az. Hűtőt mosok vele, fürdőszobát takarítunk vele, csempét, gépeket törlünk le vele, szóval, ahol takarítani kell, ezt használjuk. Múltkor még a tükröt is ezzel mostam le véletlenül, és az is teljesen tiszta lett.

Sokat kísérleteztem ezzel, mert sokféle receptet találtam, de csak ez működik igazán. Más recepteknek már a bekeverése is csak gondot okozott.

1 teáskanál borax

1/2 teáskanál mosószóda

2 evőkanál ecet

1/2 teáskanál mosogatószer

2 pohár forró víz

A hozzávalókat tegyük egy szórófejes flakonba (hőálló legyen! Vagy pedig keverjük össze külön és ha kihűlt öntsük bele) és lassan, óvatosan adjuk hozzá a vizet. Gyengéden rázzuk, amíg feloldódnak a porok is. És kész!

Én nagyon hasznosnak találtam a szórófejes flakonokat, mert lényegesen könnyebb használni, hamarabb is kézbe veszem, ha kell egy nap 3x is, és gazdaságosabban adagolható. Könnyebb tisztán tartanom a házat mióta átálltam a spray-s módszerre.

És akkor gyorsan elmondom, hogy sok évnyi bosszankodás után találtam egy kiváló házi ablaktisztítószert is, ami végre nem hagy foltot. A babák után megmaradt 70%-os alkoholt felhasználva ki is próbáltam az 1 pohár 70%-os alkohol, 1 pohár víz, egy evőkanál ecet receptjét, de a múltkor mikor kifogyott az alkohol és elmentem a patikába venni, merthogy csak ott kapható, majdnem elájultam, hogy a 2 deci alkohol 1600 Ft. Ez, bár tényleg sokkal szebben tisztít, mint a bolti ablaktisztítók, és gyorsan, jól lehet vele dolgozni, sajnos ráfizetéses.

Így azt hiszem marad az ecetes víz, meg a lehúzó.


 

Mégegyszer az Ökoszolgálat linkje.

Ha valaki inkább vásárolna, az alábbi üzletben megteheti a Zöldbolt-ban.

 

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!